Reportaj_Ioan_Seu_si-a_dedicat_intreaga_viata_artei
Acasa | Reportaj |Ioan Şeu şi-a dedicat întreaga viaţă artei

Ioan Şeu şi-a dedicat întreaga viaţă artei

De


S-a născut cu această pasiune, aproape nebunească, pentru artă. Pictează şi sculptează din pasiune, în fiecare zi, cel puţin opt ore. Nu a avut o viaţă "roz", însă ambiţia, imaginaţia şi dorinţa sa pentru artă l-au determinat să realizeze, până la 70 de ani, mii de sculpturi. Însă, marea sa iubire nu s-a oprit doar la "a face" pentru el, ci a iniţiat mii de copii în această lume, neînţeleasă de mulţi.

Ioan Şeu provine dintr-o familie cu cinci fraţi. Născut în satul Nicula, din judeţul Cluj, în 11 septembrie 1940, a urmat cursurile claselor primare în acelaşi sat, dascăl fiindu-i preoteasa din sat. Şcoala generală a urmat-o în municipiul Hunedoara, unde părinţii sculptorului s-au mutat. "Nu am avut niciun ajutor din partea familiei, în ceea ce priveşte şcoala, deoarece părinţii mei nu aveau studii. Când am ajuns la şcoala din Hunedoara, mi-am dat seama cât de mare era dife-renţa între mine şi ceilalţi copii. Am avut noroc cu profesorii care m-au ajutat şi cu preotul, care avea un dar extraordinar de a povesti. El m-a ajutat, oarecum, să-mi dezvolt imaginaţia. Pe vremea aceea nici măcar cărţi de poveşti nu aveam. Pictura bisericească mi-a dezvoltat imaginaţia, dar şi lucrurile pe care le făceau femeile la şezători. Pentru că am fost cinci fraţi, posibilităţile financiare ale părinţilor, în ceea ce priveşte continuarea studiilor, au fost cât se poate de reduse. Astfel, am decis să mă înscriu la un liceu din Hunedoara, însă o profesoară de acolo, care îmi cunoştea abilităţile artistice, mi-a promis că, în cazul în care voi merge să dau examen, mă va pica, aceasta fiind în comisia de evaluare. Ea m-a îndrumat spre Liceul de Arte din Cluj şi, astfel, cursul vieţii mele a fost schimbat", a precizat sculptorul Ioan Şeu. După absolvirea liceului din Cluj, a luat drumul capitalei, unde a urmat cursurile Fa-cultăţii de Arte Plastice. În perioada liceului a studiat tot ce ţine de artă. După finalizarea studiilor superioare, Şeu s-a întors în Hunedoara, angajându-se ca profesor de desen la şcoala din Ghelari, unde a activat timp de patru ani.

"Cu pasiunea te naşti, indife-rent de starea societăţii"

Artistul s-a transferat, după patru ani de muncă în învăţământ, la Centrul de Creaţie Populară din Deva. Aici, spune Ioan Şeu, a văzut cum Nicolae şi Elena Ceauşescu au distrus cultura românească, al cărei declin continuă şi astăzi. "Până prin anii '80, artiştii erau bine văzuţi în ţară şi câştigau de zeci de ori mai mult decât acum. În vremurile acelea, cele mai puternice centre de artă erau în Bucureşti, Sibiu şi Deva. Această pasiune, pentru artă, este o necesitate interioară, cu care te naşti. Cu cât înaintezi în vârstă, mintea devine mai severă în creaţie. De când mă ştiu am preferat să stau în atelier, decât să mă duc în concediu. Lucrez, chiar şi acum, câte opt ore, aproape zilnic. Doar un eveniment, cu totul şi cu totul deosebit, mă poate scoate de aici. Lucrez într-un ritm alert. Iubesc ceea ce fac, iar munca mea reprezintă mai mult decât o pasiune", a mai precizat Ioan Şeu.

A şcolit sute de elevi, în 33 de ani de activitate în învăţământ

Din anul 1965 a început să-i înveţe pe copiii hunedoreni ce înseamnă arta. A lucrat chiar şi la Palatul Copiilor din munici-piul Deva, însă aici, mai mult cu ceramică. A format sute de elevi, care, de altfel au ajuns departe în această carieră. "Unul dintre cei mai buni şi talentaţi elevi ai mei este Ioan Medruţ. Acesta este sculptor în Bucureşti. A realizat statuia lui Traian din Deva, bustul lui Avram Iancu, de la Ţebea, al lui Drăgan Muntean, din faţa Casei de Cultură şi Grupul Statuar al gimnastelor, din zona Lido. Alţii au ajuns în străinătate sculptori sau pictori. Mă bucur mult când văd că foştii mei elevi au ajuns <<cineva>>", a mai povestit sculptorul. De-a lungul carierei sale, i-au călcat pragul zeci de străini, interesaţi de operele pe care le-a realizat, însă nu şi-a vândut munca pentru un preţ "de nimic". A preferat să păstreze multe din lucrări, decât "să-şi bată joc" alţii de munca sa. Din anul 1997, după o viaţă dedicată în totalitate artei şi , după 33 de ani în care a încercat să le insufle copiilor dragostea pentru sculptură, s-a "retras" în atelierul său, unde continuă să creeze.

Motto: "Creaţia, indife-rent de natura sa, este o durere interioară, care se tămăduieşte la lumina facerii"- Ioan Şeu

De-a lungul vieţii, Ioan Şeu a îmbogăţit patrimoniul naţional şi internaţional cu operele sale. A realizat zeci de picturi, grafică şi arte, piese de artă ornamentală din sticlă, porţelan, metal şi lemn, şi mii de sculpturi în lemn, piatră sau marmură. În anul 2004 a fost decorat cu medalia "Me-ritul Cultural", clasa a III – a, care i-a fost înmânat de fostul preşedinte Ion Iliescu. De asemenea, a primit mai multe diplome de excelenţă din partea Cosiliului Judeţean Hunedoara, o diplomă de onoare, "Provincia Corvina", iar în anul 2009 a fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului Deva. Ioan Şeu a fost cel care a realizat bustul gimnastei Nadia Comăneci, la care a lucrat câteva luni, dar şi busturile a 15 gimnaste, realizate din bronz, care "stau" la poalele cetăţii din Deva, pe Aleea Gimnastelor. A realizat şi stucatura (element ornamental în relief pentru decorarea interiorului unei clădiri- n.red.) Teatrului Dramatic din Deva, în anul 2003, dar şi monumentul "Siderurgiei" din Hunedoara, în anul 1970. Artistul este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Deva, din anul 1980. A avut expoziţii judeţene şi interjudeţene din anul 1969 şi până în prezent. Multe dintre lucrările sale, în colecţii particulare, "stau" în muzee din ţară, dar şi din străinătate, respectiv, Italia, Germania, Franţa, S.U.A., Ungaria, Olanda, chiar şi Siria.

 

"Indiferent încotro se va îndrepta omenirea, artistul va rămâne o flacără nestinsă, vie, care nu va permite omenirii să-şi piardă sensibilitatea pentru natură şi mediul social, în care omul trebuie să rămână om şi nu o maşină vie, uşor mani-pulabilă. Când omenirea, în ansamblul ei, va înţelege pasiunea cu care creează artistul, atunci va face un pas uriaş, de câteva sute de ani".

Ioan Şeu